Pages

Friday, September 18, 2015

Homemade Lokcing

Assalamualaikum

Atie memang suka sangat makan lokcing.. Setiap kali ikut Ummi pergi pasar, confirm akan beli lokcing ni.. Kalau x pergi pun, siap kirim kat adik.. X beli merajuk tau.. hahaha. *childish
Kalau beli, mesti kena beli banyak, sebab nanti ada suara2 belakang mintak nak juga.. Kalau ada suara2 belakang ni la kena beli banyak2.. Nanti frust sebab x cukup nak makan..

Bila suka makan, rasa nak buat sendiri la.. Konon2 boleh makan sebanyak yang boleh.. Buat sendirikan, kita buat banyak2.. Makan sampai muntah.. Hahaha.
Itulah angan-angan pada awalnya.. Tapiii...........................................

Atie buat memang jadi.. Tapi x selembut macam kat kedai la.. Atie pun x tau kenapa x lembut dan x naik.. Mungkin letak ikan banyak.. Yang kat kedai, nak jimatkan ikan letak sikit je.. Yang banyak tu tepung.. Atie ikut satu2 resepi.. Tapi ok lah, tetap jadi lokcing tapi versi keropok lekor.. hahaha


Sos sedap, sama dah dengan rasa yang kedai.. Tapi kaler hijau sebab kaler merah x ada.. hahaha. Ni di namakan lokcing with green sauce..

First time and last Atie buat bukan sebab x jadi, tapi penat sangat.. baik beli la, sedap dan cepat.. Atie kalau benda2 susah ni, sekali buat dah ok.. hahaha. Rumah Atie xde food processor, so lepas asingkan isi dengan tulang, terpaksa la cincang pakai tangan.. Nak asingkan tulang pun dah ambil masa yang lama, lepas tu nak cicang bagi halus lagi.. Stress!!! Atie bagitahu ummi "beli la ummi, senang, cepat dan mudah". Ummi gelak je..

Kawan2 nak resepi?? Sila-sila la google yea.. hihihi. Sebab malas dah buat, x save la resepi tu.. Maaf yea..



Salam Sayang,
Atie

8 comments:

PeRdU cINta said...

Pertama kali dengar ni...lokcing.,

Lela Nurjati said...

Serious tak pernah dengar..dkt mne ni?

YieN said...

Seyez x pernah dgr, hehe ~

Cik Kumbang said...

rajinnya atie
guna ikan apa ni?

Cinta Hawaa said...

Kalau datang kelantan, boleh la kawan2 try lokcing ni..
Sedap.. Lokcing @ satay ikan..
Kalau x silap Atie, Lokcing asal dari Thailand

Mia Liana said...

first time dengar lokcing ni...

p/s : Salam. Terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #18. (^_^).

Blog ini telah tersenarai di http://www.mialiana.com/2015/09/senarai-url-blog-18.html

- Mia Liana -

ejulz said...

x pernah makan ni.. mesti sedap. :)

Selamat berhujung minggu. Jemput singgah k..

Entry terkini:
1. "Aneh!! Sebiji telur ada 2 kuning telur.."
2. "Aperture Squad Artwork"
3. "1st GiveAway by Ciktaman"
4. "Segmen Blogwalking Bersama KisahPondokKecil"


Nor Marshaliza Shaidan said...

Lokcing sedapnya....saya peminat lokcing.
Ore klate...hihihih

Jemput singgah blog sy SPORTING MUMMY