Pages

Wednesday, August 15, 2018

Vietnamese Spring Roll

Assalamualaikum


Bahan-bahan
Rice Paper (aeon atau tesco ada)
Isi ayam - di rebus dengan sikit garam dan herb (bagi ada rasa sedap sikit)
Udang - dicelur dan dibelah dua (Atie x letak sebab lupa beli)
Daun salad - secukupnya
Daun Pudina – secukupnya *
Daun Ketumbar – secukupnya *
Timun - dihiris memanjang
Carrot - dihiris nipis dan memanjang
Daun selasih - secukupnya
Bihun - dicelur dan toskan

*Bagi Atie daun ni mesti ada untuk rasa yang betul.. Kalau xde, rasa macam kosong sikit Vietnamese Spring Roll kita. 

Cara membuat popia
Mulakan dengan melembutkan rice paper wrapper.. Celupkan rice paper tersebut dalam mangkuk     air.. Buat sekejap je sebab rice paper senang koyak kalau terlalu basah dan susah nak roll..
Kemudian, letakkan rice paper yang telah lembut tadi, di atas pinggan.. Susun daun salad, bihun, isi ayam dan semua bahan-bahan tadi (letak dalam 2,3 helai).. Kalau guna isi udang, letak sebelum daun salad untuk nampak cantik..
Dengan berhati-hati, lipat rice paper macam melipat popia atau gulung ketat.. Atie gulung je, Nampak lawa sikit..
Buat sampai habis dan sedia untuk dihidang..



Bahan untuk sos
4 sudu besar cuka
4 sudu besar sos ikan
1 cawan air
1 sudu besar gula
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
Cili padi (ditumbuk)

Cara membuat sos
Masukkan semua bahan dalam periuk.
Masak sekejap sehingga gula larut.

** Cara malas, Atie beli sos cili thai je.. Tapi biasa Sos Cili Thai manis kan, so Atie tambah cuka, bawang putih dan cili.. Sukatan ikut lidah sendiri.. hehehe

Atie beli yang ni kat Aeon




2 comments:

Normi Nieza said...

dah cari kulit dia..xjumpa2 lagi..huhu

ejulz said...

sedap ni :)

Salam perkenalan dari ejulz :)

follow sini.. harap sudi follow blog ejulz jugak
http://ejulz.blogspot.com