Pages

Thursday, September 13, 2018

Resepi Nasi Air Kelantan

Assalamualaikum



Bahan-bahan Sup:
Ayam bahagian dada
* Bawang putih (ditumbuk halus)
* Lada Hitam (ditumbuk lumat)
* Bunga Lawang 
* Halia (ditumbuk kasar)
* 1 biji bawang besar (dibakar dan di belah 4)
* Serai (di ketuk)
* Akar Daun Sup
* Pati Ayam
* Garam Gula secukup rasa

Sambal Cili:
Cili Padi
Bawang Putih
Cuka

Bahan-bahan sampingan:
Ikan Bilis goreng
Tauhu goreng dan hiris kecil-kecil
Daun Sup
Bihun – digoreng (tapi Atie x letak, malas nk goreng.. hehehe)
Minyak bawang putih



Cara-cara:
  1. Rebus Ayam sehingga masak dengan air yang banyak. Air tu akan digunakan untuk membuat sup.
  2. Bila ayam dah masak, keluarkan ayam dan masukkan semua *bahan-bahan untuk sup. Dan bila rasa semua dan lengkap boleh tutup api.
  3. Untuk Sambal cili, bland semua bahan-bahan dan di perasakan dengan garam dan gula.
  4. Ayam yang di rebus tadi, di carik-carik untuk di makan bersama nasi air.


Untuk nasi, masak macam biasa tapi lebihkan air.. mungkin 2,3X lebih dari biasa.. Bila nasi baru masak, kacau-kacau untuk menghancurkan nasi dan tambah air sikit kalau xnak dia berketul atau melekat-lekat.

Selamat Mencuba!!