Bahan-bahan Sup:
Ayam bahagian dada
* Bawang putih (ditumbuk halus)
* Lada Hitam (ditumbuk lumat)
* Bunga Lawang
* Halia (ditumbuk kasar)
* 1 biji bawang besar (dibakar dan di belah 4)
* Serai (di ketuk)
* Akar Daun Sup
* Serai (di ketuk)
* Akar Daun Sup
* Pati Ayam
* Garam Gula secukup rasa
Sambal Cili:
Cili Padi
Bawang Putih
Cuka
Bahan-bahan sampingan:
Ikan Bilis goreng
Tauhu goreng dan hiris kecil-kecil
Daun Sup
Bihun – digoreng (tapi Atie x letak, malas nk goreng.. hehehe)
Cara-cara:
- Rebus Ayam sehingga masak dengan air yang banyak. Air tu akan digunakan untuk membuat sup.
- Bila ayam dah masak, keluarkan ayam dan masukkan semua *bahan-bahan untuk sup. Dan bila rasa semua dan lengkap boleh tutup api.
- Untuk Sambal cili, bland semua bahan-bahan dan di perasakan dengan garam dan gula.
- Ayam yang di rebus tadi, di carik-carik untuk di makan bersama nasi air.
Untuk nasi, masak macam biasa tapi lebihkan air.. mungkin 2,3X lebih dari biasa.. Bila nasi baru masak, kacau-kacau untuk menghancurkan nasi dan tambah air sikit kalau xnak dia berketul atau melekat-lekat.
Selamat Mencuba!!
Selamat Mencuba!!
No comments:
Post a Comment