Pages

Thursday, June 8, 2017

Resepi : Begedil

Assalamualaikum

Bahan bahan:

1/2 kg ubi kentang
200 gm daging/ayam kisar
2 sudu teh lada sulah-tumbuk lumat
1 sudu besar bawang goreng
2 tangkai daun sup dihiris halus
1/2 labu bawang besar-di potong dadu
2 biji telur ayam
Garam secukup rasa



Cara cara:
Kupas kentang dan potong sederhana nipis. Cuci dan toskan. Goreng sehingga masak, angkat dan toskan. Lenyek/tumbuk sehingga lumat semasa masih panas. Ketepikan dulu.
*boleh juga guna cara merebus sehingga empuk.

Sementara daging/ayam kisar dimasak sehingga separuh masak.

Satukan kesemua bahan bahan kecuali telur di dalam satu bekas. Ambil sedikit adunan dan kepal kepalkan. Bulat dan leperkan sedikit. Buat hingga habis.

Dalam bekas lain, pecahkan telur dan kacau. Celupkan setiap ketulan begedil tadi dengan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dengan minyak yang betul-betul panas sehingga berwarna keemasan.

Guna api sederhana je. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan dibalikkan bergedil sehingga ia betul-betul garing. Insyallah begedil tidak pecah, gorengnya pun lawa. Bila dah masak, angkat dan toskan. Sedia untuk di makan bersama soto atau di makan begitu saja.

Gambar dah siap goreng x ada.. 

Selamat mencuba.

Tuesday, June 6, 2017

Happy Birthday to Me!!

Assalamualaikum


Semalam birthday Atie.. Tapi x celebrate apa pun.. Family Atie memang x celebrate pun birthday, cuma wish sahaja.. Tapi kalau dapat hadiah, tu kira bonus dah.. hehehe. Biasa memang x de apa-apa..

Ucapan untuk diri sendiri, semoga tercapai apa yang di hajati..

Ni setahun yang lalu.. Birthday Atie tahun lepas kami pergi bukit keluang.. Tiup kek pasir je..


Cerita pasal Bukit Kluang pun x update-update lagi.. Ingat nak update hari ni, alang-alang tengah rajin ni.. Skali tengok, gambar pun x transfer lagi.. Terus hilang mood nak upload.. Hehehe. Sorry



Sunday, May 21, 2017

GIVEAWAY FREE NAME CARD BY BUSYRATAKIYUDIN

Assalamualaikum

Klik Banner untuk join..

3 perkataan menggambarkan blog BusyraTakiyudin :

1. Simple
2. Bersih
3. Suci

Tarikh tutup penyertaan pada 25 Mei 2017 (Khamis) 11.59p.m


GIVEAWAY BUSYRA TAKIYUDIN: SAYA NAK SHOPPING CREDIT RM1000!!

Assalamualaikum

Klik banner untuk join

Syarat-syarat: 

1. Buat satu entri (letak banner sekali)- (DONE)

2. Nyatakan satu barang yang korang nak beli dalam SGshop- Toys untuk anak buah (4 tahun)

3. Backlink kan ke entri ini- (DONE)

4. Tinggalkan link entri di ruangan komen- (DONE)

5. Share entri korang di laman sosial (facebook)- (DONE)


cepat2 join sebab tarikh tutup pada 28 Mei 2017.. bagi sesiapa yang belum join Giveaway aku yang lain satu tu, boleh join ye.. GIVEAWAY FREE NAME CARD BY BUSYRA TAKIYUDIN (25 Mei 2017)

Giveaway Time By Aishah Badrulhisham

Assalamualaikum

Klik banner untuk join!


Syarat Wajib Giveaway
Tulis satu entri yang bertajuk "Giveaway Time by Aishah Badrulhisham" (DONE)
Follow blog : Aishah Badrulhisham (DONE)
Follow Instagram : @aishah.bdrlhshm & @qayra_signature_hq (DONE)
Like Facebook page : Qayra Signature HQ (DONE)
Add friends Facebook : Aishah Badrulhisham (DONE)

Thursday, May 18, 2017

Blog bersawang

Assalamualaikum

Wah… Agak lama dah Atie x update dekat blog ni.. Sedih je tengok blog yang dah bersawang.. Harap lepas kemas sawang-sawang ni semua, Atie rajin la update blog.. Niat dah ada, cuma semangat belum cukup kuat lagi.. 
Atie!! Kuatkan semangat!!!

Lebih kurang 10 hari je lagi nak puasa.. Semua dah ganti puasa ke?
Alhamdulillah tahun ni Atie dapat habiskan awal. Setiap hujung minggu Atie akan ganti puasa.. Kalau hari kerja, rasa malas je.. Nanti kena keluar musim-musim panas ni.. Hmm x larat la.. So Atie ambil keputusan ganti hujung minggu je.. Alhamdulillah, dengan semangat yang gentar Atie dapat habiskan awal dari biasa.. Biasa last minit baru ganti.. kuikuikui

Setiap kali nak masuk bulan Ramadhan, rasa berdebar je jantung.. X tau kenapa.. Excited ke takut ke, x tau nak describe macam mana perasaan ni.. Tapi yang pasti x sabar..

Harap puasa kali ni lebih baik dari sebelum.

Eh, terwish awal pulak.. Nampak sangat malas nak update blog.. Hahaha.

Atie!! Fighting!!




Sunday, March 12, 2017

Malas Sesangat

Assalamualaikum

Entry bulan 3 x de langsung.. Bulan lepas pun 1 je.. tu pun giveaway..
X tau la kenapa malas sangat nak update blog.. Hari tu bukan main lagi bersemangat.. Ni makin lama makin slow.. Banyak je benda nak cerita, tapi tahap kemalasan mengatasi segala-galanya.. hahaha.

Tiap-tiap minggu bawa balik laptop ofis, tapi kadang-kadang nak On laptop pun malas.. Apatah lagi nak update blog.. Khamis bawa balik laptop, konon nak update blog.. Ahad bawa pergi ofis tanpa sentuh pun.. Buat berat je.. hahaha. 

Malas sekarang tahap yang teruk..

Kena cari ubat ni....

Thursday, February 2, 2017

Giveaway: Happy Birthday Aireen! by Elsaalicious & Sponsors

Assalamualaikum

KLIK BANNER UNTUK JOIN

SENARAI HADIAH YANG MENARIK DARIPADA ELSA & PARA SPONSOR UNTUK ANDA MENANGI!

Nature Republic Essence x 1 pemenang
Topup RM 5 x 1 pemenang

Bloglist selama 3 bulan x 5 pemenang

Topup RM 5 x 2 pemenang

Review Blog & Bloglist selama 2 bulan x 2 pemenang

5. Junzie
Topup RM 30 x 2 pemenang

Topup RM 5 x 2 pemenang

7. Sarah
Bloglist selama 2 bulan x 5 pemenang

8. Syaz
Topup RM 5 x 2 pemenang

9. Liyana
Review Blog & Igshop (jika ada, sponsor akan review igshop anda di instagram beliau) x 3 pemenang

Topup RM 10 x 2 pemenang

11. Farrah
Topup RM 5 x 2 pemenang

Bantal Burung Hantu x 1 pemenang
Topup RM 5 x 1 pemenang

Topup RM 5 x 2 pemenang
Bloglist selama 2 bulan x 5 pemenang

Tunai RM 10 x 2 pemenang

Tunai RM 10 x 2 pemenang

Dreamcatchers x 2 pemenang

17. HADIAH MISTERI DARI ELSA x 1 PEMENANG

Jika penyertaan kurang daripada bilangan seperti yang dicari, kemungkinan seorang pemenang boleh menang banyak hadiah. Siapa tahu kan hehe. AYUH PAKAT RAMAI RAMAI UNTUK JOIN! KLIK BANNER

Monday, January 9, 2017

GIVEAWAY NIYAZ 1ST YEAR BIRTHDAY BY DEARIESCOUPLE

Assalamualaikum

Klik banner untuk join!

GIVEAWAY NIYAZ 1ST YEAR BIRTHDAY BY DEARIESCOUPLE 
bermula 9 Januari sehingga 9 Februari 2017

Jangan biarkan hidup anda di selubungi dengan MISTIK

Assalamualaikum

Tak tau kenapa, sejak akhir-akhir ini Atie suka sangat baca kisah kisah mistik.. Walaupun ada rasa takut sikit-skit tapi best tau baca.. Lagi best kalau cerita tu kisah benar.. Rasa real gitu.. kihkihkih.

Atie suka baca kat 1 blog ni, Fiksyen Shasha.. Semua cerita kat sini di hantar sendiri oleh orang-orang yang mengalaminya.. Kira kisah benar sebenar-benarnya.. Ada juga kadang-kadang Atie rasa macam x logik je.. Rasa macam cerita novel.. Jalan cerita gempak gilerr.. Tapi xtau la rekaan atau benar-benar belaka.

Atie bukan seorang yang terlampau berani.. Rasa takut tu ada juga sikit-sikit dan Atie suka imagine.. Kalau duduk tempat gelap sorang-sorang, mula la imagine yang bukan-bukan.. Muncul la watak-watak dari cerita-cerita yang Atie baca.. Masa tu baru rasa takut.. Tinggi sangat imaginasi Atie ni.. hehehe. Kalau x ingat pasal cerita-cerita mistik, Atie ok je.. Seorang yang agak berani.. 

Lagi satu, Atie berani baca cerita-cerita mistik yang x ada gambar.. Kalau ada gambar seram, Atie memang takut.. X sanggup nak tatap gambar hantu tu.. Kalau tengok movie hantu pun, bila je keluar hantu Atie memang  x tengok.. Tutup mata siap-siap.. Takuuutttt!!!

Orang tua-tua cakap x elok tengok cerita atau baca benda-benda mistik ni.. Jin suka kalau orang-orang macam ni.. Tapi Atie x tau la kebenarannya..

Sejak akhir-akhir ni, Atie selalu je sakit-sakit belakang.. Atie saje kacau-kacau Ummi bagitau Atie selalu sakit belakang bila baca cerita-cerita mistik ni..  Ada benda suka kot.. Niat nak gurau-gurau je dengan Ummi, tapi pasal sakit belakang memang betul.. Mungkin sebab salah tidur je kot.. X pun sebab selalu dukung anak-anak buah.. Semua dah besar-besar tapi saje nak manjakan diorang.. hehehe.

X tau pulak Ummi ambik benda ni serius.. Dia ada tanya Ustaz pasal Atie.. Ustaz bagitau memang ada benda ngikut Atie.. Mungkin sebab tu tiba-tiba Atie boleh tersuka cerita-cerita mistik ni. Wallahualam benda ni ada betul ke tak.. Atie buat x kisah je.. Perasaan takut ada juga bila dengar macam ni, tapi Atie buat xtau je.. Yakin dengan Allah je.

Now, Atie memang x baca dah cerita-cerita mistik.. Takut tu tetap ada.. Tapi hati kena kental lo.. Hahaha. Kena tunjuk berani..

Xtau nak letak tajuk apa.. Hentam je la labuuu

Sunday, January 8, 2017

2017 FIRST GIVEAWAY BY SFRNFZL

Assalamualaikum

Klik banner untuk join!

Jom semua join!!

Giveaway bermula 2 Januari 2017 sehingga 2 Februari 2017

Back To School Giveaway by Abam Kie

Assalamualaikum

Klik banner for join!

GA ini berlangsung dari 6 hingga 31 Januari 2017


Thursday, January 5, 2017

Tuesday, January 3, 2017

Selamat Tahun Baru 2017

Assalamualaikum

Alhamdulillah masih berkesempatan menjejakkan tahun 2017.. Biar la Atie terlambat wish tahun baru.. Tetap nak wish juga.. Hahaha

Semoga azam tahun 2016 telah tercapai.. Jika belum berusaha lebih keras biar tahun ni kita dapat tunaikan semua azam..

Azam Atie tahun ni apa yea??!!!

Atie nak kaya!!! hahaha

Dunia sekarang amat perlukan duit, tapi jangan sampai duit membuat kita alpa.. InsyaAllah boleh membantu orang yang memerlukan..

Jom kaya sama-sama...

SELAMAT TAHUN BARU!!