Pages

Friday, August 21, 2015

Western Food di malam hari

Assalamualaikum

Last Friday, Ummi dengan Abah pergi KL.. Tinggal la Atie berdua dengan adik perempuan, Hajar. Ummi pergi 3hari 2malam.. Pergi kejap je, sebab bukan nak holiday.. Tapi atas urusan kerja.. Atie ok je kena tinggal, tapi Hajar je macam sedih.. Biasa la, anak bongsu memang macam ni.. Tapi form 3 dah, still manja lagi.

Atie kalau Ummi x ada memang kurang makan nasi.. Beberapa kali diaorang pesan suruh masak nasi, sebab takut adik lapar.. Tapi kitaorang memang kurang sikit nasi2 ni.. So, bila Ummi dengan Abah x ada, Atie masak Chicken Chop, makan mee goreng, nak buat spagetti tapi malas keluar beli daging..


Ni malam pertama Ummi x ada.. Jadi Minah Salleh terus la kitaorang..Western Food kan.. Memang beli bahan2 awal dah.. Dalam gambar, x sempat letak sos.. Sebab lepas letak sos, terus ngapp.. Hahaha. Lapar punya pasal.

Ayam, Atie masak 2 cara sebab adik nak ayam goreng, Atie pulak suka grill.. Ayam goreng tu senang je, guna tepung kentuky atau serbaguna.. Celup dalam telur, lepas tu lumur tepung.. Dah siap untuk di goreng.. hahaha. Senang kan!!

Untuk grill, Atie main campak je.. Nak cerita resepi pun malu sebab letak ikut suka hati.. kihkihkih. Tapi Atie citer juga la.......
Atie letak bawang putih, black pepper, halia (lupa ada letak ke x), oregano, garam.. Bagi Atie sedap juga walaupun main campak je, x ikut mana2 resepi.. Ada je search resepi, tapi malas nak follow.. hehe. Nasib jadi, kalau x menangis sambil berlapar laaaa...

Sos dia pulak, Atie guna Knorr Black Pepper.. SENANG, CEPAT, MUDAH!! hahaha. Kalau ikut resepi yang kat belakang tu, just masak dan tambah air dah siap.. Tapi Atie tumis dulu bawang besar kuning dengan butter, lepas tu baru letak serbut black pepper sauce yang telah di bancuh dengan air.. Last, letak tepung untuk bagi kepekatan yang diinginkan..

 Lebih kurang macam ni la.. Tapi Atie guna yang cair, so kena tambah tepung sendiri nak bagi pekat.. Sumber Abang Google.

Esoknya, tengahhari Atie masak mee goreng.. Eh silap, yang ni bukan Atie masak pun, adik masak.. Sebab Atie x reti buat.. Hihihi. 

Malam last, Atie masak nasi goreng.. Kena bagi Adik makan nasi juga sebab esok dah nak sekolah.. Nanti dia lapar dalam kelas.. Kesian pulak.. X ambil gambar nasi goreng sebab biasa je.. X ada yang special.. Pakai perencah nasi goreng adabi.. kihkihkih. trademark Atie SENANG, CEPAT, MUDAH!! hahaha.
Atie tanya adik,
"sedap x nasi goreng?"
"sedap!!"
"tengok la siapa yang masak" hahahaha
Dia x tau pun Atie guna perencah nasi goreng.. kehkehkeh.


Salam Sayang,
Atie

2 comments:

kisah earty said...

salam singgah.. menarik nmpak ayam grill tu.. :)

Nur Amalina said...

sedap sangat malam boleh pekena westen..hahaha