Pages

Thursday, February 4, 2016

Koleksi Kisah Seram :Ibu, tengok tu.. hantu tu tengok kita!

Assalamulaikum

My boy kelebihan dia, petah bercakap dari kecil.Then satu hari, gerimis2, waktu maghrib, tiba2 dia menangis kuat, jerit2 kata ibu takut! ibu takut! bila ditanya kenapa, dia kata takut, orang tgk dia. husband still belum balik bekerja, i jadi panik...mana ada orang lain selain kami bdua.

then srentak itu,tiba2 disekeliling tempt kami dudk dpn tv, i baru terperasan, banyak sangat ulat2, kecil2, color hitam...penuh keliling. i hairan n cari mana punca dtg ulat tu. x pnh nmpk rupa ulat mcm tu. my boy still nangs2, call husband pun ambil masa on da way. i sapula, then bila i letak penyapu,tgk tmpt tu still pnh lagi dgn ulat tu. i check semua dalam rmh yg  rasa punca ulat...tv,bakul smph dll. i dah rasa meremang dah...baca apa2 yg patut, i masuk bilik,ttp pintu. then my boy brhnti nngs, i kluar bilik n tgk dpn tv ulat dah x da. x

x lama lepas tu, kami sfamly tgk slot crta seram tv3, tetba anak i tnjuk hntu dlm tv tu...dia ckp,abg nmpk mcm ni la...dia garang! kami mmg x pnh takut2kn dia even dgn pktaan hantu,momok dsb.rupa-rupanya itulah titik awal anak i nampak bnda2 yg kita x nampak...dan dia smakin kuat smgt.

then pas tu, dia kerap describe apa yg dia nmpk. pnh masa i solat,pun waktu mghrb,tetba dia peluk i.kuat n pejap. bila slesai slt i tnya dia. then dia jawab...hantu tu tgk abang, dia garang...siap dia dscribe rupa bnda tu. kadang2 tetiba bgn tgh malam,merengek2 takut...takut...tetapi smkin besar,kdng2 dia smkin brani,mcm dah lali dgn apa yg dia nmpk,kami x nmpk.

mula2 i n my husbnd ignore je apa yg boy kami kata. tapi lama2 bila tgk dia mcm 2 kami semakin pcaya dgn apa yg dia katakan. if braya mmg bmasalah. x semua rumah dia nk naik n kebanyakan rmh tu rmh org2 tua yg i pnh dgr crta kturunan mrka ada bela2 bnda2 mcm ni, Wallahualam. my amkcik2 and pakcik2 kdg bila kami braya ramai2 dia mengusik my boy ni, tnya dia...rumah ni ada hantu tak? dia kata...rumah ni tak adelah! rumah tu ada tau. tgk tu...nampk x?color black,banyak bulu dia tau. acik takut x?

ada pnh i sefam and my parents pg lawat saudara yg mmg dah sangat tua,sakit pun dah lama. tgh dok borak2 tetibe my boy cakap dgn sepupunya...abang,jgn ddk tangga tu. kat situ ada hantu tau,hantu tu ddk dgn abang,dia tgk abang. tgk tu ! eh,eh...hantu tu dah x da, dia pg bilik tu. ( kbtuln bilik yg my son tunjuk tu mmg bilik larangn utk dmasuki).

masa ank i ckp mcm tu, semua trgamam. budak...kuat suaranya. si pesakit nampak sgt berubh muka...hish..kdg2 rasa serba salah jg tapi nk buat mcmana...

banyak la lgi peristiwa2 yg berlaku cthnya mcm kita naik kereta mlm2 tiba2 dia akan cakap, ayah! ayah! tgk tu, hantu tu ikut kita, rambut dia pnjng tau ayah...banyak lagila...tak larat nk tulis.

tapi kritikal insiden ialah pd ktika usia dia 2thn ++. 1 hari, my SIL rest atas kerusi...tetibe my boy kata, tgk tu...hantu tu ddk bwh kerusi tu. mak ngah jgn ddk situ. tehn my SIL kata kat my boy...ye ke? mana ada hantu..tipu eh...my boy jawab balik. napa mak ngah x pcaya? tgk tu,mak ngah...tgk tuh, sini kita tnjuk. my SIL ni tanya...awak nmpk apa? my boy jwb, tgk tu, hantu tu...lidah dia panjang sgt mcm ni... (siap dia jelir lidah. kbetulan masa tu i mmg di situ), rmbut dia pnjng...mata dia big tau...dia ada mcm cow tu kat sini ( maksud my boy tanduk and dia tnjk di dahi)...dia garang tau. tgh sibuk2 dia describe tu tetiba dia lari pada i       (masa tu i and my SIL dah meremang bulu roma jgn cakapla) and peluk kuat2..ibu,abang takutla (setelah agk lama i x pnh dgr dia ckp takut) hantu tu mrh abang...ibu mrhla hantu tu.

tetiba my son ckp...pergi sana! pergi sana! jgn kacau....

my SIL tanya my son, hantu tuh dah pg ke, my son ckp x...dia kat situ.(sambil tnjuk satu sudt. masa kjadian ni, i d kg). i bawa dia pg k tmpt lain...n bagi dia susu ampai tertidur.

keesokan harinya, dia dmam.panas sgt..i bawa ke klinik.

dmam berlarutan hari ke 3... i n my husband dah risau, so bwa ke klinik lg. check cma dmam biasa tapi my son kali ni nmpak lemah sgt...so kami buat keputusn bwa dia ke Hosp Pantai. dia dithn and masuk air..ubat..

even dah masuk hari ke 6 dia x berubah, smakin lemah dktr pn naik hairan,check mmg tak da papa. my parents dtg dr kg and kami bpakat hntar my son ustaz.

rupa2nya kat ustaz tu...my son mmg ada kelebihan 6th sense, mmg apa yg dia nmpk selama ni satu anugerah Allah. ustaz kata, my son ni kuat smgt tp , syaitn wujud dlm mcm2 rupa. x tbayang dgn mata kepala kita...myb yg terkhr dia nmpk tu,rupnya sgt menakutkn, x tbayang kita... so ustaz tu cdngkn kami utk ttp matanya dari nmpk bnda2 mcm tu. dia akan cube bantu if kami stuju. kami stuju.

memang semasa i pregnt kan my son, i sgt kerap mmpi ada org dtg nk ambil dia...tapi masa tu my mum kata,kena byk dkatkn diri dgnNya. Fatihah dan ayat Kursi kna amalkan cz dulu masa my mum pgnantkn my 1st bro, cik ponti dtg...sampai bgegar rmh cz cik pon tu trbng keliling rmh,mengilai2. Maklumlah, masa tu dia kerja n dtmpatkn di pulau terpncil dan kbtuln dlm kg tu ada seorng bidan tua yg dikatakn bela2 mcm tu n dia sakit. Wallahualam..

Alhamdulillah, my boy keesokan harinya sihat...and lepas tu x pnh dgr dia ckp ttg hantu. even if kami tnya dia ttg hntu mst dia jawab..mana ada...sehingga ke hari ini...skarang dah usia 3thn ++ pun.

Sumber : Copy Paste



Salam Sayang.
Atie

2 comments:

Hajar Shikin said...

Meremang dengar citer ni

Nabila Syifa said...

Mmg org ckp budak kecil n org tua yg ujung usia hijab terbuka.boleh nampak bend yg org xnampak